

Sample Course Syllabus

DAY 1

8:00 – 8:15 a.m.	Chapters 1-4:	Intro/Systems Approach, Profile of an AFO, Evolution of a Swimming Pool, Qualities of a Healthy Pool and Health-Department Considerations (15 min)
8:15 – 9:15 a.m.	Chapter 5:	Circulation, Capacities and Basic Calculations (60 min)
9:15 – 10:15 a.m.	Chapters 11-13:	Pool-Water Chemistry Goals, Chemical Types for Sanitizing and Treating Water and Sanitation Plus (60 min)
10:15 – 10:30 a.m.		BREAK (15 min)
10:30 – 10:45 a.m.	Chapter 14:	Water Testing (15 min)
10:45 – 11:15 a.m.	Chapter 15:	Breakpoint Chlorination (30 min)
11:15 – 12:00 p.m.	Chapter 17:	Pool-Water Balance (45 min)
12:00 – 1:00 p.m.		LUNCH (60 min)
1:00 – 2:00 p.m.	Chapter 18:	Dosages
2:00 – 2:30 p.m.	Chapter 19:	Alternative and Supplemental Sources for Disinfection and Oxidation (30 min)
2:30 – 2:45 p.m.		BREAK (15 min)
2:45 – 3:05 p.m.	Chapter 16:	Stabilization (20 min)
3:05 − 4:50 p.m.	Chapters 6-8:	Water Collection Systems (25 min), Pumps and Pumping (20 min) and Filtration (60 min)
4:50 – 5:00 p.m.		Review and Assign Quiz (10 min)

8:00 – 8:20 a.m.		Review quiz (20 min)
8:20 – 8:40 a.m.	Chapter 9:	Flow Meters, Feeders and Other Mechanical Devices (20 min)
8:40 – 8:55 a.m.	Chapter 10:	Heaters and Heating (15 min)
8:55 – 9:25 a.m.	Chapter 20:	Concepts of Automation (30 min)
9:25 – 9:40 a.m.	Chapter 21:	Deck Equipment (15 min)
9:40 – 10:00 a.m.	Chapters 22-23:	Spas, Special Case Pools and Water Parks (20 min)
10:00 – 10:15 a.m.		BREAK (15 min)
10:15 – 10:40 a.m.	Chapter 24:	Problems and Solutions (25 min)
10:40 – 10:50 a.m.	Chapter 25:	Preventative Maintenance (10 min)
10:50 – 11:05 a.m.	Chapter 26:	Design Considerations (15 min)
11:05 – 11:15 a.m.	Chapter 27:	Purchasing and Contracting (10 min)
11:15 – 12:00 p.m.	Chapter 28-29:	Common Sense Safety (30 min) and Risk Management (15 min)
12:00 – 1:00 p.m.		LUNCH (60 min)
1:00 – 1:15 p.m.	Chapter 30:	Innovations (15 min)
1:15 – 1:40 p.m.	Chapter 31:	An Overview of Leadership, Management and Organization (25 min)
1:40 – 1:55 p.m.		REVIEW (15 min)
1:55 – 2:00 p.m.		BREAK (5 min)
2:00 – 5:00 p.m.		FINAL EXAM (3 hours)